Energiesprong gezocht
By Coraline_V In comfort en ergiebesparing, Proeftuin energiezuinig renoveren, renovatie, woning On juni 19, 2014
en comfort voor een 50-er jaren woning
Sinds vorig jaar ben ik bezig met de renovatie van een klein vrijstaand woonhuis bouwjaar 1953. Het woon oppervlak is 132 m2 en het heeft een bruto inhoud van 460m3.
De woning is qua opbouw vergelijkbaar met een tussen woning. Met dit verschil dat de zijmuren kopgevels zijn. Bij een eerdere verbouwing is in de voormalige aangebouwde schuur de keuken gemaakt, en de woonkamer heeft een kleine aanbouw gekregen. Aan isolatie is nooit veel gedaan; een aantal ramen op BG heeft voorzet glas, maar de spouwmuren, het dak en de begane grondvloer zijn niet geïsoleerd.
Het huis heeft een aantal pluspunten
– Een rustige ligging en toch vlak bij het centrum
– Een leuke tuin op het zuiden
– Het is vrijstaand en heeft een charmant uiterlijk
– Een prettige maat en sfeer om met 2 of 3 personen te bewonen.
– Een prettige ligging op de zon; veel zon-instraling maakt het huis in de huidige situatie licht en comfortabel.
Het huis heeft ook nadelen:
-Het huis wordt doormiddel van een grote gasketel uit 2004 gestookt, maar in de koude winter van 2012/2013 werd het er soms niet warmer dan 18 graden. Energie kosten 2012/13 = 2253 euro.
-De keuken is een heel koud vertrek. De huidige keuken zit in een uitbouw met een vloer op zand en een laag plafond. Het plafond is bovendien een on-geïsoleerde betonplaat.
Het ideale verbouwingsplan:
We hebben een verbouwingsplan gemaakt voor de meest optimale situatie:
De woning wordt zo goed geïsoleerd dat voor verwarming nauwelijks warmte hoeft te worden toe gevoerd. Nieuwe installaties voor verwarming en ventilatie passen optimaal bij zo’n goed geïsoleerde woning. En ook hebben we er rekening mee gehouden dat het in de zomer niet te warm mag worden. Alles gecontroleerd in een PHPP berekening.
Het is een uitgebreid verhaal geworden waarbij ook het charmante uiterlijk van het huis recht gedaan wordt.
Waar staan we nu:
– We hebben door een bouwkosten calculator een begroting van “Het ideale plan” laten maken. Het bedrag wat daar uit komt is erg hoog. Te hoog voor het budget.
Energiesprong gezocht:
De energiesprong: Een tussenwoning renoveren tot 0-op-de-meter. De jaarlijks uitgespaarde energiekosten a 3000,- euro worden over 15 jaar gekapitaliseerd. Daarmee komt een bedrag van 45.000,- beschikbaar om die 0-op-de-meter situatie te realiseren.
Kijk… dat is een interessante gedachte. Er zijn bouwers die hiervoor systemen hebben bedacht, en er worden al woningen mee gerealiseerd. Zou dat ook met deze woning kunnen?
Alleen hoe kom je als individu met deze “systeembouwers” in contact? En wat blijft er van het ideale verbouwingsplan over als je er systeembouw op los laat?
Leave a comment